Ett syftet med hem- och konsumentkunskap är att man ska kunna värdera sinna val och handlingar i hemmet som sonsument och utifrån en hållbar utveckling, jag tänker på min lax som jag gjorde laxbiffar av och som har åkt från Chile till Sverige för att jag sedan ska kunna köppa laxbitar till min mat konsumtion, är det en hållbar utveckling?
Att köpa -importera- fisk så lång är ingen god hållbar utveckling men om det står mellan att köpa billigt och närproducerat vad väljer man då?
Köttet som jag marinerade/ mörade var när producerat och kravmärkt men det var också ned satt till 30:-, det packetet jag tog var inte det enda utan där fanns flera stycken kvar när jag gick. Hur väljer vi när vi pratar om vikten kring närodlat och kravmärkt, ekologistkt och allt annat som finns uppe på tapeten idag, väljer vi det som vi borde välja eller väljer vi det som vi tycker har ett bättre pris....
Här kan man som lärare ta upp med eleverna hur våra val får konsekvenser och även vad som styr våra val, är man en fattig student i Sverige så kanske man inte köper samma produkter och råvaror som en höginkomstagare i Sverige, men om vi byter miljö och hamnar i USA som är ett mycket mångkulturellt land där det finns många extremt rika och där det även finns fattigdom, hur ser spelreglerna ut då?
För ett tag sedan tittade jag på tv om fetta människor i USA och att de hellre köppte en span friterade kycklingvingar istället för 1 äpple till sina barn, för då blev barnen mätta. Ska det vara så att det som är nyttigt och bra ska bli dyrare än det som gör oss sjuka och leder oss till en förtidig död som säger Welcome welcome to the paradise of fat, it only leads to a swift and certain death ...
Det är här vi borde utvecklas tillsammans med ungdomarna, precis som vi fick göra första träffen till mellanmål/ fika borde de få använda sin fantasi och kreativitet. Finns det utrymme och tid kan man ge varje grupp/ kök en liten fiktiv summa pengar som de ska planera utifrån när de ex. gör en vardagsmiddag. De kan få utgå ifrån recept som redan finns och göra nya, varför inte ta en populär 1970-tals rätt och ge till eleverna som de ska modernisera till vår tid idag? Jag tro att de hade tyckt att det var roligt, då hade vi samtidigt kombinerat olika mål med varandra och sett tillbaka i tiden samtidigt som vi lärde oss någonting roligt. Man hade kunnat avsluta det hella ( om man gör det som ett tema) med en 1970-tals fest, musik, kläder (som de har gjort på slöjden eller som man har kunnat få tag på annat sett), och maten. Jämfört mellan att laga mat då och nu vad har förändrats och hur ser vi på hygien i köket nu som de inte gjorde då. Lite funderingar som har kommit upp och som jag känner hade varit roligt att prova någon gång, kanske om jag får chansen så gör jag det!
Sandra
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar